Baby, Barsel, Gravid, Fødsel, Fødegangen, Pusletasken

Er pusletasken klar til fødegangen med dine, din partners ting, babygaver og babytøj?

 Oskar båret hjem i supermand-outfit og hæklet hue fra oldemor :-)

Oskar båret hjem i supermand-outfit og hæklet hue fra oldemor :-)

Der fødes jo ekstremt mange skønne babyer i år og hospitalerne opruster og gør sig klar til at tage imod alle disse nervøse kommende forældre og deres smukke babyer. Det fik mig til at tænke tilbage på de 3 gange, hvor min mand og jeg skulle gøre os klar til at tage afsted til fødegangen… Eller måske var det nok mig der gik op i hvad vi skulle have med og hvilke ting der skulle være i pusletasken til vores kommende familiemedlem. Jeg har derfor skriblet en liste sammen til alle jer, der render rundt derhjemme og putter ting i pusletasken og tager ting op igen af pusletasken og går i cirkler for at finde ud af hvad det liiiiige er du, din partner og jeres baby får brug for :-)

 

1. En god rummelig pusletaske at pakke i

Det behøver slet ikke være her i tager pusletasken med. Første gang pakkede vi i en sporttaske med ting til mig, min mand og vores søn. Jeg anbefaler en stor taske med alle ting i, for din kære partner skal holde styr på denne taske mens du koncentrerer dig om at føde, så hellere færre ting at holde styr på i denne situation!

2. Skiftetøj til dig selv

Det er altså de færreste der hopper ned i et par jeans med skinny-fit.  Det skal være tøj du ved er rart at have på og du føler dig tilpas i! Jeg ville rigtig gerne ud af det gravidtøj jeg havde født i samt ud af de store net-underbukser med tilhørende gigantiske hygiejnebind, så pak nogle trusser som er behagelige at have og kan rumme et hygiejnebind - og nej, her er de lækre små g-streng heller ikke gode :-D Hav nogle behagelige og bløde bukser klar, som pyjamasbukser, yogabukser, joggingbukser eller leggings.. Jeg ved godt at man ikke ser super lækker ud, men de første 48 timer handler bare om at minimere irritationer omkring dig. Bluser/t-shirts som let kan knappes op eller tages af når der skal ammes. Du kan eventuelt have et par ammebluser/ammetoppe klar som gør det lettere at få tøjet af og på når der skal ammes. Mange af vores kunder har taget en af vores ammetørklæder med på fødegangen, som er nemme at bruge også hvis man skal amme første gang.

3. Husk alle papirerne.

Din vandrejournal, sygesikringsbevis, papir fra jordemoderen og kommunen med mere.

4. Amme BH'er! I flere tal! 

Du kommer til at skulle skifte amme bh flere gange, for når mælken først er løbet til, så er der mælk überalles! Men amme bh’en gør det bare lettere at amme. Ofte gik jeg kun rundt i en amme bh og en hvid cardigan udover som let kunne knappes op og i. For amningen starter ikke let for nogle mødre. Det kræver øvelser og tricks til hvordan det passer dig og din baby bedst.

5. Ammeindlæg og salve til ømme brystvorter

 Irma godt 10 min gammel pakket ind i hospitalsdyne og medbragt dynehjemmefra!

Irma godt 10 min gammel pakket ind i hospitalsdyne og medbragt dynehjemmefra!

Hvis du husker ammeindlæg og salve til dine ømme brystvorter, så behøver du ikke at skifte amme bh 20 gange om dagen, men du kan skifte ammeindlæg når behovet er der. Og salven får du brug for flere gange om dagen. Der bliver slidt på brysterne på en måde du aldrig havde forestillet dig!

6. Ekstra strømper/tykke strømper/hjemmesko

Under alle mine 3 fødsler har jeg frosset mine fødder og ben, så det har været rigtig vigtig for mig at have et par gode varme sokker oven på mine almindelige strømper. Du har altså ikke bukser på, mens fødslen står på. Jeg frøs så meget under min anden fødsel at jeg fik kramper, men jordmoderen reddet mig med et dejligt varmt tæppe, så det hjalp sammen med de uldne sokker.

7. Ekstra hårelastikker/hårspænder

Dit hår kommer til at kører rundt. Så skal det være nede, så vil du have det oppe, så skal det ned igen og have en hårspænde i...Og jeg kan blive ved. Bare ha´et godt læs af begge dele klar og fortæl din partner hvor han/hun kan finde dem henne. Det er rigtig godt at have hårelastikkerne klar når babes er kommet ud og der skal pusles og ammes.

8. Læbepomade!

Læbepomade er virkelig vigtig. Du kommer til at skulle trække vejret igennem næsen og puste ud af munden, og dine læber tørre ud. Og senere kommer der gispe-lydene som også tørre dine læber ud. Det er SÅ irriterende at have tørre klistret læber på en virkelig ikke fed måde, så er godt at have læbepomaden klar ved hånden. Og når jeg siger ved hånden, så er det igen din partner der skal vide hvor pomaden ligger i tasken ;-)

9. Medicin

Husk medicin, hvis du tager medicin! Eller hvis din mand/partner tager medicin så husk også det :-D

10. Mad/drikkevarer/snacks

Det er ikke så meget til dig, som fødende kvinde, der har brug for det vilde at spise - tværtimod. Men eftersom de fleste førstegangsfødende bruger 12-24 timer på at opholde sig på hospitalet, så får din partner brug for noget at spise. Og her skal du være forberedt på at smaskelyde, knaselyde og madlugte aldrig har været mere irriterende end på dette tidspunkt! Jeg glemmer aldrig at min mand sidder og hygger sig med en kop kaffe og smiler og har det rart og er fuld af spænding og positivitet på at møde sit kommende barn. Imens jeg kigger på ham med de vildeste dræberøjne og må bede ham om at gå væk, fordi han stank af kaffe og i stedet for lige række mig et glas saftevand med sugerør i... som han så måtte holde for mig imens jeg kunne fik mig en tår at drikke. Men tredje gang jeg skulle føde, skulle min mand og jeg gå en tur på fødegangene fordi mine veer aftog og jeg der fik en sygelig trang til chokoladebar, så mit sidste måltid var en god gammeldags Anthonberg marcipanbrød og nøjh den gjorde godt!

11. Morgenkåbe

Det er så rart at tuller rundt i en morgenkåbe - det behøver vist ikke at blive uddybet yderligere :-D

12. Skiftetøj til far/partner

Sådan en fødsel grisser lidt, kan man vist roligt sige. Og jeg mener at alle vores 3 børn har kvitteret med at tisse på min mand første gang han tog imod dem. Jeg kan også huske at Irma tissede på mig, kort efter hun kom op at ligge hos mig. Så det er altså ikke kun dig og dit barn der har brug for rent tøj men også din partner. Hvis det er første gang I skal have et barn, så overnatter i sikkert på patienthotellet, så der får han/hun naturligvis brug for rent tøj.

13. Toiletsager!

 Her kan man tydeligt se at jeg har glemt hårprodukter, make-up, amme-BH og en ammevenlig bluse da Oskar blev født ;-D

Her kan man tydeligt se at jeg har glemt hårprodukter, make-up, amme-BH og en ammevenlig bluse da Oskar blev født ;-D

Toiletsager! til både dig selv og din partner. Første gang jeg skulle føde havde jeg pakket en tandbørste, tandpasta, deodorant men jeg havde glemt ansigtscreme, ansigtsrens, bodylotion, make-up, hårbørste, shampoo, kropssæbe osv. Og det er virkelig ikke fedt at dit første bad efter en fødsel er uden sæbe eller endnu værre hospitalssæbe og bagefter kan du ikke børste dit hår ud og dit ansigt og krop sukker efter cremer :-(

14.Bind

Du får en masse bind til rådighed på hospitalet. Men hvis du har nogle favoritter er det nok meget rart at have dem med :-)

15. Ekstra kontaktlinser/briller

Jeg bruger selv kontaktlinser men brillerne var virkelig en god aflastning når du skal op flere gange om natten og generelt falder nat og dag sammen. Jeg fik også nogle kontaktlinser som jeg kan sove med, det er virkelig godt, når man falder i søvn hele tiden og det er bedre for øjnene. Øjnene ånder bedre og du skal ikke lede efter briller i mørket.

16. Mobilopladere og til kameraet

Første gang overnattede vi på patienthotellet og havde brug for at komme i kontakt med familie og venner. Men de sidste to fødsler er vi kommet hjem 3 timer efter fødslen. Men du har stadigvæk brug for at have strøm på din mobil til billeder og opkalder til familie og venner.

17. Bøger/magasiner/iPad

Husk bøger/magasiner/tablet/ipads til at slå tiden ihjel med. Igen, så er der lang ventetid for din partner. Og efter fødslen imens I overnatter på patienthotellet, så kunne det var skønt at se lidt Netflix/HBO imens amning bliver kørt i stilling.

18. Mønter til automaterne på hospitalet

Hvis I får lyst til noget at drikke og spise som I ikke havde med hjemmefra, så kan man købe lidt i de automater der står rundt omkring på hospitalet. Alle mine tre fødsler foregik om natten, så der var kiosken og kantinen ikke åben. Dog kan mange af automater på både Hvidovre og Herlev Hospital tager imod kort!

19. Det første sæt babytøj

Det første sæt babytøj. Jeg syntes det var så hyggeligt og helt specielt at give vores børn babytøj på for første gang. Godt nok var det ikke mig der gjorde det rent fysisk, for første gang var jeg så træt at jeg ikke kunne holde mig vågen og de andre to andre gange har min mand bare gjort det. Han ELSKEDE det - og det er så fantastisk at ligge i en dårlig hospitalsseng efter en “hård arbejdsdag” og se sin mand nusser om sine små nye! Kvinder lad nu bare jeres mand/partner gør dette og nyd øjeblikket.

20. Babyhue, babystrømper og baby sutsko

Når baby lige er født er det vigtig at det ikke fryser og mister kropsvarmen, så derfor have en lille hue klar til baby og et par strømper, så varmen ikke fiser ud af baby.

21. Babydyne og dynebetræk

Det er så dejligt at pakke det lille pus ind i sin dyne og putte det. Så glem endelig ikke den. De har babydyne og sengetøj på hospitalet, det giver bare ikke den samme stemning, som når du har det med hjemmefra og selv har vasket og strøget og redt babydynen :-)

22. Stofbleer

Stofbleer kan du aldrig have for mange af. Der er ikke det de ikke kan bruges til og der er ikke det de ikke kan tørre op :-D

23. Almindelige bleer til baby

De har også masser af bleer på hospitalet, som I kan brug af imens i er indlagt. Så I behøver ikke tage forbi Bilka på vejen og købe en økonomibox.

24. En lille gave til din baby

Mange har købt en lille bamse og eller rangle til at have hos barnet fra fødslen af. Se gerne vores udvalg på webshoppen af unikke håndlavet gaver.

25. Sut og suttekæde til baby

Husk sut og en suttekæde, så sutten ikke bliver væk. Nogle jordmødre og sundhedplejesker anbefaler at amningen skal være etableret før I giver baby sut, men jeg synes det var rart da man kunne få babyen til at falde til ro

26. Køredragt/flyverdragt

Køredragt/flyverdragt til den lille når I skal hjem. Afhængig af vejret :-)

27. Autostol til baby

 Vega 3 timer gammel og på vej hjem i autostolen!

Vega 3 timer gammel og på vej hjem i autostolen!

Husk at få autostolen med i bilen når I køre, hvis I tager taxa så husk også at få den med. Mange taxachauffør vil ikke køre med jer når baby ikke er spændt forsvarligt fast.

28. Barnevogn

Det er en god idé at tage en barnevogn med, hvis I tager offentlig transport og skal med det offentlige transport hjem, så husk barnevognen.

Det var mine must-have til at komme igennem den første tid på fødegangen. Mange hospitaler har også lavet en huskeliste til hvad de anbefaler kommende forældre, at have med på fødegangen. SÅ besøg dit hospitals hjemmeside for mere information eller spørgs din jordemoder. Hvis der er ting du syntes jeg mangler, så del dem gerne med os ned i kommentarfeltet. Jeg vil elske at høre hvad I ikke kunne undvære i pusletasken:-)

Held og lykke til jer allesammen !